Reszkessetek, kiberbetörők! Karácsony előtt a számítógépes bűnesetek száma is érezhetően megnő

A kiberbűnözők sem tétlenkednek az ünnepi készülődés hajrájában: az ORFK adatai szerint a karácsonyt megelőző hetekben minden évben jelentősen megugrik a digitális csalási kísérletek száma. Hogyan kerülhetjük el, hogy áldozattá váljunk? Milyen tipikus csapdákba futhatunk bele? A karácsonyi készülődés égető kérdéseire pszichológussal, valamint a Médiaunió és az ORFK szakértőivel kerestük a válaszokat.

A kiberbűnözők sajnos nem mennek téli szünetre, sőt: a karácsonyi időszakban különösen intenzíven támadnak. A Médiaunió Alapítvány 2023-as, a KiberPajzs Programmal együttműködésben zajló „A kulcs te vagy!” kampányának célja, hogy felismerjük és elhárítsuk a digitális csalási kísérleteket – a készülődés forgatagában is.

Ott támadnak, ahol a legjobban fáj

Technológia ide vagy oda, a kiberbűnözők legnagyobb fegyvere ma is a manipuláció – amelynek a karácsony előtti készülődést körüllengő felfokozott érzelmi állapotban jóval könnyebben dőlhetünk be. „A közelgő ünnepek okozta feszültség és nehézségek gyakran a bűntudat, a kötelességérzet, a lekötelezettség érzéseit váltják ki belőlünk, kiváló táptalajt biztosítva a befolyásolhatóságnak magyarázza Román Boglárka pszichológus.Ezekkel az érzésekkel gyakran olyan hátrányos módon próbálunk megküzdeni, mint például a megszokottnál több vásárlás.”

Ez sajnos kifejezetten kedvez a csalóknak is, akik az emberek bizalmából fakadó nagyobb támadási felületet kihasználva az ünnepi időszakban még több áldozatot szednek – elvégre ki ne szeretne minél olcsóbban, minél jobb minőségű karácsonyi ajándékot vásárolni?

A karácsonyt megelőző időszakban a számítógépes bűnesetek száma is érezhetően megnő mutat rá dr. Szelei Pál ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője, a KiberPajzs Program szakértője. – Elsősorban színlelt tevékenységet végző internetes boltok jelennek meg, amelyek kedvező áron kínálnak elektronikai eszközöket karácsonyi ajándékot kereső vásárlóknak, vagy kedvező árú tűzifát alacsonyabb jövedelműeknek.”

A rendőrségi szakértő felhívja a figyelmet: az ünnepek előtt gombamód elszaporodó, ilyen jellegű csalási céllal létrejött hamis „webáruházak” elsősorban a közösségi oldalakon hirdetik magukat, és többnyire irreálisan alacsony áron vagy kizárólag előre utalással kínálják termékeiket.

Tudatosság, paranoia nélkül

Felmerül a kérdés, hogy korunk digitális veszélyforrásai mellett hogyan maradhatunk éberek anélkül, hogy folyamatosan szoronganánk. A pszichológus szerint ráadásul ebben a helyzetben nemcsak veszélyeztetettebbek vagyunk, hanem nehezebben is viseljük, ha áldozattá válunk. „Aki megél egy ilyen bizalomvesztést, azt könnyen automatikussá váló negatív gondolatok keríthetik hatalmukba, mint például »engem mindenki átver« vagy »ez csak velem fordulhat elő« mondja Román Boglárka. – Ezért érdemes azzal foglalkoznunk, amit mi magunk is megtehetünk saját online tudatosságunkért, ha azonban mégis megtörtént a baj, ne kritizáljuk vagy bántsuk magunkat, inkább igyekezzünk enyhíteni az elszenvedett érzelmi és anyagi károkat.”

A rendőrségi szakértő szerint a védekezés során két erős fegyvert kell bevetnünk: a figyelmet és az egészséges gyanakvást. „Külföldi domain nevű (vagyis nem ’.hu’ végződésű) weboldalak közül csak onnan javasolt vásárolni, ami nagy múltú és igazoltan megbízható – mondja dr. Szelei Pál. – Emellett olyan ismeretlen webshopból vagy magánszemélytől nem szabad előre utalással vásárolni, amelynek megbízhatósága kérdéses. Magyar internetes boltok tekintetében érdemes arra is odafigyelni, hogy az üzemeltető gazdasági társaság pontos megnevezése, székhelye és adószáma jól láthatóan fel legyen tüntetve az oldalon. Ha ezek hiányoznak, jobb óvatosnak lenni: amíg nem sikerül egy eladó vagy honlap megbízhatóságát igazolni, addig a »túl szép, hogy igaz legyen« koncepciót kövesse a felhasználó. Emellett ha különösebb kutakodás nélkül is egyértelmű, hogy csalásról van szó (például ha egy, csak a közösségi médiában létező bolt egy félmilliós LEGO-készletet 500 Ft-ért árul, vagy át nem vett postai csomagokat kínál 500 Ft-ért), akkor azt jelentsük az oldal üzemeltetőjének.”

Ha úgy gondoljuk, hogy internetes csalás áldozatává váltunk, azonnal hívjuk fel a bankunkat, majd hívjuk a 112-t, és haladéktalanul tegyünk feljelentést a rendőrségen.

A pénztárcánk mellett tehát mentális egészségünkre is érdemes vigyáznunk a mozgalmas decemberi hetekben: kellő körültekintéssel és tudatossággal elérhetjük, hogy a karácsony feszültség és anyagi veszteségek helyett valóban a nyugodt pihenésről szóljon.

A MÉDIAUNIÓ BEMUTATJA:

A KULCS TE VAGY! KAMPÁNY

Miről szól az idei kampány?

Feltört bankszámla? Adatlopás? Online átverés? Ezek csak másokkal történhetnek meg. Vagy mégsem? Két csoportja van azoknak, akik még nem voltak áldozatai mindennapjaink online visszaéléseinek. Az egyik a tudatos és következetes felhasználók, a másik pedig a szerencsések. Az utóbbiak vannak többségben – és veszélyben.

A Médiaunió fennállásának 15. évében, 14. társadalmi célú kampányával a kibertér veszélyeire igyekszik felhívni a figyelmet. A 2023 májusában startoló és egészen 2024 első negyedévéig tartó kampány a pénzügyi és az adatvédelmi veszélyekre fókuszál. Célja, hogy sikeresen hívja fel a figyelmet a terület veszélyeire, tudatosítsa, hogy gyakorlatilag mindenki érintett, valamint hogy edukálja a lakosságot a veszélyhelyzetek felismerésére, a helyes lépésekre.